Zwemles, kun jij je dit nog herinneren? Beginnen in het ‘kikkerbadje’, lekker spartelen met de veilige bodem aan je voeten. En dan komt het moment dat je in het diepe mag. Je krijgt zwembandjes om en je weet dat als het niet helemaal lukt, je verdrinkt niet. Spannend, maar te doen. Op een dag zegt de zwemjuf: ‘vandaag gaan we in het diepe en dit keer zónder zwembandjes’. Weg houvast, geen garantie of je niet naar de bodem zinkt. De zwemjuf denkt dat je het kan, anders stelt ze het niet voor, maar toch… Een lichte paniek zindert door je kleine lijfje en het huilen staat je nader dan het lachen. Maar je doet het, want de zwemjuf zegt dat je het kan. Dit is mijn ervaring van laten we zeggen heel wat jaartjes geleden toen ik op zwemles zat voor diploma A.

Waarom deze anekdote? Omdat in je volwassen leven ook dit soort momenten langskomen. Momenten waarop je tijdelijk graag even gebruik wilt kunnen maken van zwembandjes. Denk aan een (loopbaan)coach of adviseur die jou zodanig op weg helpt dat je de zwembandjes af durft te doen. Denk aan een situatie waarin je je realiseert dat je twijfelt over je huidige baan. Als je in je onderbuik voelt dat het tijd is voor een nieuwe uitdaging. Hoe fijn is het dan om in het diepe te springen en te weten dat je niet verdrinkt. Je voelt je gesteund en zodra je de zwemvaardigheden zodanig onder de knie hebt en je je hoofd voldoende boven water kunt houden, leg je de zwembandjes aan de kant, want de zwemjuf zegt dat je het kan.

Tijdens de zwemles vertrouwde je blindelings op de zwemjuf, althans, ik wel. En door haar vertrouwen in mijn vaardigheden, ging ik zelf geloven dat ik inderdaad kon zwemmen.
Als volwassenen hebben we het ook nodig dat iemand vertrouwen heeft in jouw vaardigheden, jouw talenten, die jou jezelf beter leert kennen. Als daar voldoende aandacht voor is, dan ga je er zelf ook in geloven. En als je in jezelf gelooft, dan kom je ook ergens. Daar ben ik heilig van overtuigd!

Daarom roep ik iedereen op om zo nu en dan zwembandjes om te doen en in het diepe te springen, het avontuur in! Schaam je niet voor deze zwembandjes, ze zijn niet voor niets uitgevonden!
Het moment dat ze overbodig zijn komt vanzelf.

Ik ben inmiddels in het bezit van mijn zwemdiploma’s en duik regelmatig zonder zwembandjes het diepe in. Blijft spannend, maar ik weet, ik kom altijd weer boven water. Ook omdat ik weet dat ik ze er altijd weer bij kan halen. Veel zwemplezier toegewenst de komende tijd!

Passus Blogger