Wij Nederlanders praten graag en veel over het weer. Regelmatig met een mopperende ondertoon, want ja, het weer doet wat het wil en de mens heeft daar geen invloed op. Waar het weer wél invloed op heeft, is ons humeur. Want oh oh oh wat hebben we gemopperd over het kwakkelende lenteweer.

Het weer zit nu duidelijk in de lift, de zomer heeft haar intrede niet alleen kalender-technisch gedaan, maar ook qua temperatuur. En dus strijken we massaal neer op de terrasjes en zitten we tot in de late uurtjes in onze tuin. Het lijkt dan al een beetje vakantie, maar het is nog geen vakantie.
Voor velen staat de vakantie voor de deur en dat maakt dat je ineens toe bent aan die paar weken vrij. Typisch een gevalletje van tussen de oren, maar ja, het werkt ongeveer bij iedereen zo, dus wellicht zijn we ook wel zo geprogrammeerd.

Hoe dan ook, de opmaat naar de vakantie zorgt ervoor dat het soms hier en daar wat gaat schuren. We genieten van de zomertijd, maar we kunnen nog niet optimaal de ontspanning in, want er moet nog zoveel voorbereid worden voordat die stekker er even uit kan. Want o wee als er nog losse eindjes zijn, dat kan toch zeker niet? Net voor elke vakantieperiode lijkt het alsof de wereld ophoudt te bestaan om vervolgens na de vakantie weer in volle sterkte opgestart te worden. We mopperen erover, maar de grap is dat we dit ons zelf aandoen. Het zorgt er zelfs voor dat we op het moment dat we vakantie krijgen er niet een beetje aan toe zijn, maar vaak er ontzettend aan toe zijn. Vervolgens hebben we dagen nodig om het werk los te kunnen laten om daarna stress te krijgen van het feit dat de vakantie voorbij vliegt. Herkenbaar?

In een wereld waar alles vaak snel en meteen moet, zou het mooi zijn als we ons zelf permissie geven om al vóór de vakantie het energielevel wat bij te stellen. Om vanuit ontspanning de vakantie in te gaan. En begrijp me niet verkeerd, ik zeg daarmee niet dat we ons werk half moeten doen. Maar moet alles picobello op orde en afgerond zijn voordat we op vakantie mogen? Of mogen er wat losse eindjes blijven liggen? Per slot van rekening gaat de gemiddelde Nederlander 2 tot 3 weken op vakantie, daar zal de kwaliteit van jouw werk niet van afhangen, toch?

Ik wens daarom iedereen een ontspannende aanloop naar de vakantie toe om tijdens de vakantieperiode optimaal tot rust te komen en te genieten van de vele andere dingen die het leven mooi maken. Na de vakantie kan je dan weer geïnspireerd en uitgerust verder gaan met waar je gebleven was.

Fijne zomer toegewenst!

Passus Blogger