Hoe waar is dit? Als ik voor mezelf spreek, ontzettend waar. Ik houd van mijn huis, mijn thuis, mijn eigen plekje op aarde. Hier voel ik me veilig, hier ben ik voor de volle 100% mezelf. Het is de plek waar je schaterlacht, waar de tranen vloeien, waar alle emoties de revue passeren. Ik wil hiermee niet zeggen dat dit op andere plekken niet gebeurt, maar thuis is toch wel echt thuis. De Engelsen zeggen zo mooi: ‘home is where the heart is’ en het kan wat mij betreft niet beter omschreven worden!

Met deze gedachte in het achterhoofd bezoeken wij onze kandidaten in hun eigen woonomgeving. Hun huis, hun thuis, hun eigen plekje op aarde. Vaak vanwege begeleiding re-integratie 2e spoor of in het kader van outplacement. Voor veel mensen een spannende en onzekere periode. Je moet veel en je weet een lange periode niet wat de uitkomst zal zijn. Mensen bezoeken terwijl ze in eigen omgeving zijn, wordt over het algemeen gewaardeerd. Ook het thuisfront schuift zo nu en dan aan en zo krijg je een nog breder beeld van wie je tegenover je hebt zitten en hoe je deze persoon het beste kunt helpen.

In het begin moest ik eraan wennen om bij de mensen thuis af te spreken. Je stapt letterlijk in de wereld van een ander. Het is hun thuis, niet de jouwe. Het is hun privé, jij bent de gast. Maar het werkt! Het praat anders met iemand in zijn eigen woonomgeving dan op de werkplek. Veelal is men meer ontspannen en open. Daarnaast is het waardevol om de thuissituatie te kunnen zien en ervaren. Je verbindt je hierdoor nog meer met jouw kandidaat en zijn omgeving. En dit helpt in de begeleiding, waar het uiteindelijk allemaal om te doen is.

In de laatste periode van het jaar vind ik het extra leuk om bij de mensen thuis te komen. Over een paar weekjes staan de kerstbomen weer te pronken in de huiskamers en dat geeft zo’n huiselijk gevoel. Hun huis, hun thuis, hun eigen plekje op aarde. Daar mag ik dan even onderdeel van zijn en dat maakt dit werk mooi! Aan het einde van de dag weer terug naar mijn huis, mijn thuis, mijn eigen plekje op aarde, want zoals het klokje thuis tikt, tikt het nergens.

Passus Blogger