Voetbalroem is volgens sommigen geen echte roem. De ene dag word je op handen gedragen en het volgende moment word je langs de kant gezet of mis je een grote kans vlak voor het einde van de wedstrijd. Tijd voor blijven hangen in de misère heb je niet, want voor je het weet is de volgende wedstrijd en moet naast het doel ook de eer verdedigd worden. Topsport vraagt wat van je!

In de arbeidsmarkt is dit eigenlijk niet anders; in het werk moeten ook prestaties geleverd worden en moeten doelen worden behaald. Daarnaast moet ook worden gewerkt aan het behoud, ontwikkelen en verbeteren van je inzetbaarheid. Soms lukt dat tijdelijk niet meer en zit je ineens, net als een niet opgestelde speler, op de bank.

Als adviseur noem ik re-integratiekandidaten daarom liever ‘tijdelijke bankzitters’ in plaats van ‘uitvallers’. Een bankzitter is namelijk niet passief; ieder moment kun je weer opgesteld worden en dan moet je daar klaar voor zijn. Dat vergt inspanning, training, coaching en investeren in jezelf. Steeds beter worden, bijvoorbeeld door een opbouwschema in uren als aangegeven door de bedrijfsarts. Of investeren in aanvullende scholing om kansen te vergroten, te werken aan je conditie, je netwerk in kaart te brengen, je sollicitatievaardigheden op peil te brengen, een beroepskeuzetest te doen of bijvoorbeeld nieuwe werkervaring op te doen in de vorm van een werkervaringsplaats.

In mijn opinie blijft het prachtig een speler (of artiest) weer een comeback te zien maken. Onlangs had ik zo’n situatie; van niet meer inzetbaar voor de eigen werkgever, via deelname aan spoor 2 naar de luxe van bijna ‘handjeklap’ voor de hoogste bieder! Een cliënt van mij zit momenteel namelijk midden in een goede ‘transfer’. Betekent dat dan de beste arbeidsvoorwaarden? Nee, niet per definitie, maar wel een baan die past als een maatkostuum, gedragen onder optimale condities, waarbij de gewijzigde belastbaarheid is omgezet naar een perfecte uitgangspositie om duurzaam weer volledig inzetbaar te zijn.

De belemmeringen spelen niet meer, de match tussen werkgever en werknemer is volledig afgestemd op de actuele mogelijkheden en daarmee is mijn cliënt klaar voor de toekomst. De bewuste werknemer had zich al in een werkervaringsplaats kunnen bewijzen, waarbij zijn arbeidsproductiviteit, creativiteit, motivatie en inzet niets te wensen overliet. Betekent dit dat er op het gebied van de gezondheid geen issues meer zijn? Nee, dat niet, maar onder de gecreëerde optimale omstandigheden staan ze niet langer op de voorgrond.

Geen blijvende (voetbal)roem voor deze werknemer, maar in zijn beleving heeft hij de beker te pakken! Zo heeft elk nadeel (uitval uit het arbeidsproces, tijdelijke onzekerheid) uiteindelijk dus toch een voordeel (werk op maat, aan het eind van de straat en duurzaam perspectief). Die Johan Cruyff was zo gek nog niet..

Jan van Bruggen, loopbaanadviseur bij Passus Advies