Je houdt van de feestdagen of ze kunnen wat jou betreft gestolen worden. Maar in welke categorie je ook valt, je kunt niet om deze periode heen. Al voordat de Goed Heiligman de hielen heeft gelicht, dringen de feestdagen langzaam, maar zeker onze huiskamers binnen.

De een voelt zich tijdens de feestdagen als een vis in het water en dompelt zich geheel onder in het feestdagengedruis. Een ander maakt zich zorgen over hoe de dagen überhaupt door te komen. Geen enkele periode in het jaar kent zoveel diversiteit aan gevoelens als deze periode. Toch is er een gemene deler en dat is dat de feestdagen vaak stress oproepen. Want als dan eindelijk bekend is hoe de dagen ingevuld worden, gaan we vervolgens in de keuken de ultieme uitdaging aan. We koken namelijk iets wat we nog nooit hebben gemaakt…

Toch noemen we deze periode ‘the most wonderful time of the year’. Best vreemd voor een periode die zoveel stress met zich meebrengt. Of komt dit door hoe we er zelf invulling aan geven? In een maatschappij waarin we steeds vaker geloven in de maakbaarheid van het leven, past het streven naar perfectie rondom de feestdagen precies. Maar of we het onszelf hiermee gemakkelijker maken? Uit de nieuwste cijfers van het CBS /TNO blijkt dat zo’n 1,3 miljoen Nederlanders kampen met burn- out klachten. Natuurlijk heeft de werkdruk hier absoluut een aandeel in, maar ik geloof ook dat de manier waarop we in het leven staan een belangrijke boosdoener is. In onze begeleidingstrajecten komt vaak het zelfbeeld als pijnpunt naar voren. We leggen met z’n allen de lat behoorlijk hoog en laten ons regelmatig verleiden tot keuzes waar we eigenlijk stiekem niet gelukkig van worden. Kiezen voor wat jij belangrijk vindt, niet per se kiezen voor hoe het ‘hoort’, daarvoor moet je tegenwoordig van goede huize komen. Want iedereen heeft een mening en een oordeel.

Terug naar ‘the most wonderful time of the year’. Love it or hate it, maar vul deze periode vooral op jouw manier in, zou ik willen zeggen. Sta je graag uren in de keuken, geniet ervan. Kruip je tijdens de feestdagen liever onder de wol met een goed boek, ook goed. Wat je ook kiest, sta achter je keuze. Er zijn voldoende redenen in het leven om tegen burn-out klachten aan te lopen. Laten de feestdagen dan vooral zijn wat jij ervan wil maken.

En welke versie je ook kiest voor de feestdagen, wij van Passus Advies wensen iedereen fijne laatste dagen van december toe en in 2020 staan we weer graag voor je klaar!

Passus Blogger