Elk jaar lijken de pepernoten vroeger in de schappen te liggen en elk jaar verbaas ik me er weer over. Zijn er daadwerkelijk mensen die al zo vroeg in het seizoen behoefte hebben aan Sinterklaassnoep? Het antwoord hierop is ‘ja’. Een klein onderzoekje op google heeft mij geleerd dat er een heuse ‘pepernotenstrategie’ is. Men richt zich ofwel op de eeuwige pepernoten-lover of op de mensen die lichtelijk geïrriteerd raken door de vroege lancering van het cultuurgebonden snoepgoed. Want aandacht is aandacht, positief of negatief. Onderaan de streep blijkt dat het snoepgoed ook al in de zomermaanden grif van de hand gaat.

Ik hoor u denken, wat hebben pepernoten nu te maken met jullie dienstverlening? Natuurlijk helemaal niets. Maar de strategie erachter is boeiend, want hoe vroeger, hoe meer er verkocht wordt. Wij verkopen geen producten maar we hebben wel een duidelijke visie op onze dienstverlening. Want net als de supermarktmanager die ons eerder wil laten genieten van pepernoten, willen wij met onze dienstverlening organisaties nóg eerder kunnen helpen met hun HR-vraagstukken. Wij hebben een sterk geloof in onze visie dat er weinig tot geen situaties zijn waarin je daadwerkelijk te vroeg bent en wij geloven nog sterker dat door eerder aandacht te hebben voor een vraagstuk, je vaak ook eerder successen kunt boeken. Al is het maar dat je met aandacht veel kunt bereiken en de angel er soms al uit kunt halen.

Het laatste kwartaal van het jaar is steevast het moment om als organisatie na te denken over de plannen voor het jaar dat voor ons ligt. En wat de strategie ook zal zijn, de mens in de organisatie heeft daar altijd een belangrijke rol in. Ambitieuze plannen worden gemaakt, aandachtspunten worden bepaald en de budgetten die nodig zijn worden vastgesteld. Maar gebeurt dit wel vroeg genoeg? Zouden deze momenten ook niet eerder ‘moeten’ plaatsvinden? In de drukste maanden van het jaar moeten we ons even losmaken van de realiteit om een blik in de toekomst te werpen? Waarom gebeurt het eigenlijk niet al in de zomermaanden? De maanden waarin de druk even van de ketel is en er vaak ruimte is om na te denken.

Eigenlijk is de pepernotenstrategie helemaal zo gek nog niet. In de zomer introduceren om vervolgens in de echte aanloop richting 5 december tot een verkoopclimax te komen. Vertaald naar uw organisatie, wellicht is het een idee om in de zomermaanden de eerste ideeën te gaan opstarten, even navelstaren, sparren en plannen maken om deze vervolgens vanaf september te concretiseren en SMART te maken. Grote kans dat uw plannen goed uitgedacht zijn en daardoor een grotere kans van slagen hebben. Want uiteindelijk is een goede voorbereiding het halve werk.

Voor nu misschien net iets te laat, maar laat u vooral inspireren voor 2020. Want u kunt echt nooit te vroeg beginnen met het uitdenken van uw uitdagingen en plannen en kunt u hier een sparringpartner bij gebruiken, we komen graag bij u langs. En volgende zomer laten we zeker van ons horen en komen we graag met een handje pepernoten bij u op de koffie.

Succes met de voorbereidingen voor 2020!
Passus Blogger