De eerste maand van het nieuwe jaar is alweer halverwege en nadat we elkaar een mooi jaar hebben toegewenst, volgt vrijwel direct de vraag over goede voornemens. Traditiegetrouw is voor velen het aanbreken van een nieuw jaar een goede aanleiding om een nieuwe activiteit op te pakken, of een slechte gewoonte te laten. Een nieuw jaar staat blijkbaar symbool voor ‘nieuwe ronde, nieuwe kansen’. De goede voornemens variëren van (meer) sporten, een dieet volgen of stoppen met roken en gaan vrijwel altijd over gezondheid en/of vitaliteit.

Ik vind het benoemen van goede voornemens een goed initiatief. Voor mij hoeft dit niet per definitie aan het begin van een nieuw jaar; een goed voornemen kan op elk ander moment uitgesproken worden. Ik pleit er wel voor dat een voornemen enigszins SMART is. Ja, dat klinkt misschien wat zakelijk, maar met een gedegen voorbereiding en een behoorlijke dosis realisme, wordt de kans van slagen groter.

In plaats van je als een kip zonder kop te storten in een trainingsprogramma waar een topsporter zelfs moeite mee heeft, kijk je naar wat voor jou op dat moment haalbaar is. Je benadert jouw voornemen als een project en bepaalt de weg naar het resultaat door deze goed voor te bereiden. Dit kost even tijd, maar voorkomt teleurstellingen op de lange termijn. En dat is wat we uiteindelijk willen, toch? Als we willen afvallen, willen we niet na een paar maanden de handdoek in de ring gooien, uit frustratie alles eten wat de dieetgoeroe verboden heeft en vervolgens zwaarder uit de strijd komen. Nee, de energie die we erin stoppen moet iets opleveren en bij voorkeur voor de langere termijn. We gaan voor een duurzame verandering.

Goede voornemens zijn niet voorbehouden aan individuen. Voor u als werkgever is het zeker zo interessant. Gezonde medewerkers, zowel fysiek als psychisch zijn productiever en daar plukt u de vruchten van. Dus ondanks het reeds starten van het nieuwe jaar, hoop ik dat u de tijd neemt om over de goede voornemens van uw organisatie na te denken, mocht u dit nog niet gedaan hebben uiteraard. Doet u dit graag met een sparringpartner? Geen probleem, we komen met alle plezier bij u op de koffie.

En nog iets wat je wat mij betreft ook het hele jaar door iemand mag toewensen: de allerbeste wensen voor dit komende jaar!

Passus Blogger

Passus Advies, uw gesprekspartner voor onder meer duurzame inzetbaarheid. Partner van het Nederlands Platform van Duurzame Inzetbaarheid (NPDI).