Zo langzamerhand is bijna iedereen terug van vakantie en hebben we allemaal, zoals we dat noemen, ‘onze batterij opgeladen’. Gemiddeld neemt een werknemer in Nederland drie weken vrij in de zomervakantie en dan moet het gebeuren! We moeten ontspannen, leuke dingen doen, genieten van het gezin, goed weer hebben, boeken lezen waar we doorgaans niet aan toe komen.

Hmmm… klinkt bijna stressvol zo’n vakantie. De druk op een goede vakantie is hoog, want de werkdruk in Nederland is hoog.

Op LinkedIn lees ik een artikel over ziekteverzuim. Daarin staat dat inmiddels meer dan 40% van alle ziekmeldingen een psychische oorzaak heeft. Over een paar jaar is de verwachting dat dit méér dan de helft zal zijn. Poeh, dat klinkt niet best. Reden is volgens de tekstschrijver dat we met steeds minder mensen meer werk moet verzetten. Daarnaast wordt er veel van medewerkers verwacht. Is hiermee de werkgever schuldig aan deze groeiende ‘trend’?

Moraal van het verhaal is dat werkend Nederland gebukt lijkt te gaan onder werkdruk. Los van het feit of de werkdruk daadwerkelijk zo hoog ligt, het wordt zo ervaren. De vraag is waar ligt de verantwoordelijkheid? Wat mij betreft is dit een samenspel tussen werkgever en werknemer. Werkgever biedt een gezond klimaat, stimuleert haar medewerkers om vrije dagen op te nemen, is alert op hoe de medewerkers er fysiek en mentaal bij zitten. Anderzijds zijn medewerkers zelf verantwoordelijk voor hun gezondheid en geven tijdig aan wanneer iets begint te knellen; eigen regie. Dit begint met het goed kennen van jezelf en daarmee het goed zorgen voor jezelf.  Dit is gemakkelijker gezegd dan gedaan, dat realiseer ik me, maar hier komt het uiteindelijk wel op neer. Als je naast je werk niet voldoende ontspanning opzoekt en bij jezelf reflecteert hoe je in je vel zit, dan gaat het een keer mis.

Je blijft gezond aan het arbeidsproces deelnemen als je tijdig jouw batterij goed oplaadt. Niet geheel leeg laten lopen en ook niet halverwege de stekker eruit halen. Tussentijds opladen tot de volle 100%. Je ‘fixt’ dit niet met een vakantie van drie weken, je bereikt dit door het gehele jaar door jouw batterijpercentage in de gaten houden. Wat heb je nodig om te ontspannen?  Wanneer merk je dat jouw batterij aangeeft; ‘nog maar minder dan 10%’? Wat doe je er nu al aan? Praat je erover binnen jouw organisatie?

Ik geef niet dé oplossing in deze blog. Maar ik wil wel een beroep doen op de bewustwording van jezelf duurzaam opladen. Want als het allemaal in de zomervakantie moet gebeuren, dan stop je de stekker te laat in het stopcontact. Daarnaast duurt de volgende zomervakantie weer een heel jaar en het zou fijn zijn om in het komende jaar gezond en wel aan het werk te blijven. Als het nodig is praat erover en zoek hulp als de oplaadmomenten steeds eerder nodig zijn. Een gezond werkjaar toegewenst!

Passus Blogger