Bezinning over je inzetbaarheid – gebruik de Coronaperiode ten goede!
Sinds COVID-19 ons land is binnengedrongen, werken veel van ons thuis. Thuiswerkers ervaren gemiddeld 40% meer stress dan normaal. En als we de voorspellers moeten geloven, zal een groot deel van de (thuis)werkers de komende periode last krijgen van burn-out klachten. We staan al een aantal maanden op ‘standje overleven’, maar deze crisismentaliteit heeft een negatief effect op ons welbevinden en onze weerbaarheid. Daarnaast moeten we er rekening mee houden dat we na de Coronaperiode niet de tijd zullen hebben om weer op te laden. Dus moeten we vandaag al goed voor onszelf zorgen. Ook onder de huidige omstandigheden kunnen we namelijk geluk en rust vinden.
Nu je meer op jezelf aangewezen bent en minder interactie hebt met andere mensen, is het de perfecte gelegenheid om aan reflectie te doen. We krijgen de kans om van buitenaf naar ons leven te kijken en deze opnieuw in te richten, zowel ons privéleven als ons professionele leven. Door onszelf de vragen te stellen: hoe zag mijn leven voor Corona eruit, wat werkte wel en waar zou ik verandering in willen brengen. Oftewel, wat behoud ik en waar neem ik afscheid van?
Dit is hét moment om het eeuwige gevoel van druk(te) te vervangen door betere gewoontes en te experimenteren met nieuwe routines. De sociale bezigheden, contacten en verplichtingen als sport, hobby’s en uit eten gaan, zijn noodgedwongen stil komen te liggen. Op dat gebied móeten we dus wel tot rust komen, en terwijl we dat zo ondergaan merken we hoe prettig dat eigenlijk is. Waarom zou je hier niet wat van behouden, ook na de crisis? Ga voor jezelf eens na welke routines, opgebouwd met gezin, vrienden en collega’s tijdens de coronatijd, je ook daarna wilt voortzetten?
Door te ontdekken wat voor jou belangrijk is, wat je kernwaarden zijn, en wat wérkt voor jou, kun je een duurzame verandering teweegbrengen.
In deze tijd kom je er ook achter welke relaties goed voor je zijn en welke relaties een negatief effect hebben op je geluk en energie. Omring je met de eerste categorie mensen, zij verminderen het risico op angst en depressie. Ons geluks- en positiviteitsgevoel vergroten we ook door andere mensen te helpen. Pas dit toe in je dagelijkse leven, zowel privé als in je werk.
En misschien nog wel het belangrijkste; accepteer dat het leven niet perfect hoeft te zijn. Streven naar perfectie leidt altijd tot teleurstelling, want dat kan simpelweg niet. Niemand heeft een perfect leven, er zijn altijd zaken die we liever anders zouden willen zien. Probeer hier niet te krampachtig mee om te gaan, maar juist ook (kleine) geluksmomenten in je leven te bouwen; zing keihard mee met een favoriet nummer op de radio, pak die hobby na lange tijd weer op, maak tijd voor oprechte aandacht voor een ander, zet die volgende stap in je carrière, of maak die carrièreswitch waar je al zo lang over nadenkt, speel spelletjes met je gezin. Dat geeft een positief gevoel en dan kun je de hele wereld aan.
We weten uit onderzoek dat als mensen door een moeilijke periode zijn gegaan, ze er altijd sterker en veerkrachtiger uit komen.
Laten we de crisis, naast al het verdriet en de ellende, dus ook als kans zien. Een kans om routines, gedragingen, gewoontes en patronen waar we last van hebben, voor altijd en voorgoed te veranderen. Minder moeten en meer willen, meer naar elkaar omzien en ons af en toe gewoon vervelen (waardoor er weer meer ruimte is voor creativiteit en nieuwe ideeën).
Ik wens iedereen toe dat je je zo nu en dan eens even goed mag gaan vervelen. En denk ondertussen dan eens na over wat voor jou belangrijk is in het leven. Dan komt het allemaal goed met je.
Liselotte van den Berg, organisatieadviseur bij Passus Advies