Een willekeurige dag uit mijn bestaan als adviseur van Passus Advies. Zoals de afgelopen maanden wel vaker het geval is, ontwaak ik vroeg. Mijn acht maanden oude zoon zorgt geregeld voor een korte nachtrust. Na alle ochtendrituelen – en die nemen nogal wat tijd in beslag – breng ik mijn kinderen naar de kinderopvang. Aansluitend plan ik altijd mijn eerste afspraak. Alle adviseurs van Passus Advies, waaronder ik, zijn veel op pad en ons werk brengt ons naar vele plekken, verdeeld over heel Nederland. Mijn werkgebied is Noord-Brabant en Limburg en soms ben ik ook in Gelderland te vinden.

Vandaag heb ik drie afspraken in mijn agenda die mij brengen naar de plaatsen Ospel, Someren en Helmond. Dit zijn woonplaatsen van kandidaten die ik begeleid in het kader van re-integratie 2e spoor en outplacement. Bij aanvang van de trajecten wordt er afgestemd waar de afspraken gaan plaatsvinden. Ik kom veel bij werkgevers over de vloer en bezoek kandidaten ook geregeld thuis. Soms is iemand, bijvoorbeeld wegens gezondheidsklachten, niet meer actief in het arbeidsproces en dan is het mogelijk dat de periodieke gesprekken thuis plaatsvinden.

Eenmaal gearriveerd in Ospel bel ik aan bij de kandidaat, drinken we in eerste instantie een lekkere bak koffie en praten we over koetjes en kalfjes. Als ik eenmaal mijn laptop op tafel zet, gaan we over op serieuze zaken. Deze kandidaat is door gezondheidsklachten niet meer in staat om zijn eigen werk te verrichten en de werkgever kan hem ook geen ander passend werk aanbieden. Passus Advies is ingeschakeld om samen met de kandidaat te bepalen wat hij nog wél kan en hem te begeleiden naar ander passend werk op de arbeidsmarkt. Inmiddels zijn we in de fase beland dat de kandidaat weet welke functies passen bij zijn gezondheid. Ik ben heel praktisch ingesteld en wil graag samen met de kandidaat bepalen welke stappen genomen moeten worden om dit werk te bemachtigen. Tijdens deze bijeenkomst wordt de conclusie getrokken dat de kandidaat aanvullende scholing nodig heeft om zijn kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. Het bevorderen van de zelfredzaamheid is een belangrijk onderdeel van onze dienstverlening dus ik zet hem aan het werk. Ga maar eens onderzoeken welke opleiding het beste aansluit, bij welke opleidingsinstituten kun je terecht, wat is de duur van de opleiding en wat zijn de kosten? Over twee weken bespreken we de resultaten. Ik moet de deur uit om op tijd in Someren te zijn.

Ik ben heel praktisch ingesteld en wil graag samen met de kandidaat bepalen welke stappen genomen moeten worden.

Eenmaal in Someren krijg ik te horen dat deze kandidaat als Assistent Conciërge aan de slag gaat bij een basisschool in zijn woonplaats. Ik ben erg blij voor hem want vanwege alle beperkingen zag het er slecht uit. Ik ben een ras optimist en zie altijd mogelijkheden maar soms zijn die heel gering. Des te mooier is het dat mijn begeleiding toch kan leiden tot resultaat, weliswaar pas op het moment dat de kandidaat al een WIA-uitkering toegewezen heeft gekregen. Dit is de absolute kroon op mijn werk!

Op naar Helmond om nog iemand te begeleiden naar ander werk.

Ruud Wijbenga
Adviseur Passus Advies