De afgelopen jaren is de arbeidsmarkt enorm veranderd en de arbeidsmarkt blijft in beweging.
Voor velen van ons biedt dat nieuwe kansen maar als sollicitant heb je ook telkens te maken met nieuwe uitdagingen. Beroepen verdwijnen en nieuwe functies ontstaan, functies waarvan we misschien een aantal jaren geleden nog geen weet hadden.

Nog niet zo ontzettend lang geleden waren de vacatures vooral te vinden in de landelijke dagbladen en huis-aan-huis bladen, maar tegenwoordig wordt er van werkzoekenden veel meer gevraagd. Dan gaat het vooral om de wijze waarop men geschikte banen vindt, maar ook de persoonlijke presentatie vraagt soms best wat creativiteit. Daarnaast heeft de coronacrisis, behalve de invloed op ons dagelijks leven, ook veel impact op de economie en arbeidsmarkt. Zo veroorzaakt de pandemie onzekerheid in veel sectoren. De ene branche plukt hier zijn vruchten van maar helaas zijn er ook bedrijven die hun deuren moeten sluiten waardoor mensen ineens zonder werk komen te zitten. Hoe de toekomst eruit gaat zien, blijft onzeker.

Toch zijn er anno 2021 wat trends te benoemen. Het CBS spreekt in het tweede kwartaal van 2021 van “meer vacatures dan werklozen”. De spanning op de arbeidsmarkt is – ondanks de pandemie – extreem hoog. Dit is te wijten aan de sterke groei van het aantal vacatures en de afname van het aantal werklozen. Maar wat zegt dit nu eigenlijk? Dit geeft aan dat ondanks de coronacrisis er veel mogelijkheden zijn om een baan te bemachtigen in Nederland.

In welke sectoren zou je dan moeten zoeken naar werk?
Sectoren die hard getroffen worden door de coronacrisis zijn o.a. de horeca, reisorganisaties, de evenementensector en de cultuursector. Echter, er zijn ook mogelijkheden ontstaan op de huidige arbeidsmarkt om een baan te vinden. Deze mogelijkheden liggen volgens het CBS in het 2e kwartaal van 2021 in de handel, zakelijke dienstverlening, zorg, industrie en in de bouw.

Waar zijn de vacatures te vinden?
Vacatures zijn te vinden op verschillende platforms en op verschillende manieren.
De 4 meest voorkomende manieren voor het vinden van een baan zijn:

  • Via vacaturesites, zoals Indeed, Nationale vacaturebank of Jobport waar adviesbureaus als Passus Advies mee werken.
  • Het eigen netwerk of via bekenden
  • Het uitzendbureau
  • Via Social media, zoals Facebook en het zakelijk platform LinkedIn.

Het blijkt nog steeds dat het vinden van een baan vanuit het eigen netwerk een succesvolle manier is. Kortom: er liggen volop kansen, in verschillende branches en in verschillende beroepen.
Niemand weet exact wat de toekomst gaat brengen, maar het is wel duidelijk dat er in de huidige situatie verschillende mogelijkheden zijn voor werkzoekenden voor het vinden van een baan.

Echter dit kan bij wijze van spreken volgende week weer heel anders zijn.