Directeur Christel Vermeulen aan het woord:
De huidige krapte op de arbeidsmarkt biedt kansen voor de medewerkers die wij begeleiden in het kader van externe re-integratie. Ook een medewerker die niet 100% voldoet aan alle eisen krijgt een kans. De werkgever is bereid de medewerker door middel van een werkervaringsplaats eerst proef te laten draaien en er wordt zelfs meegedacht bij het meer passend maken van functies. Mooie ontwikkelingen dus, die wij met open armen ontvangen. Onze adviseurs en accountmanagers werken hierin goed samen. Er wordt periodiek regio-overleg belegd om optimaal gebruik te maken van elkaars netwerk. Bedrijven met wie wij veel werken komen ook zelf met vacatures bij ons, of het nu gaat om een vaste baan of een werkervaringsplaats. Wij zijn uiteraard blij met deze beweging die onze kandidaten een beter toekomstperspectief kan bieden.

Voor onze adviseurs verandert hun rol soms wel door deze ontwikkelingen. Waar ze eerst voor hun gevoel alles uit de kast moesten halen om potentiële werkgevers te overtuigen van de kwaliteiten van hun kandidaten, lijkt nu ineens alles mogelijk…

En daarin zit meteen ook de tegenstrijdigheid en mijn advies aan onze adviseurs: “hoofd in de wolken, maar voeten op de grond”, of zoals mijn puberzoons zouden zeggen: “niet te snel te blij doen”. Wij moeten allemaal zeker positief gebruik blijven maken van de krappe arbeidsmarkt, maar onze rol als adviseur moet ook kritisch blijven. We willen een externe plek vinden voor onze kandidaten, maar we willen vooral dat ze een verantwoorde en duurzame nieuwe keuze maken.  Daar is niet alleen de kandidaat die wij begeleiden bij gebaat maar ook onze opdrachtgevers. Het is onze plicht om scherp te blijven toezien of de potentiële werkgever hetzelfde doel heeft en niet te sterk gericht is op het oplossen van zijn korte termijn probleem. We hebben al diverse vragen van bedrijven binnengekregen die totaal geen eisen stelden, waar bijvoorbeeld alle werkuren bespreekbaar waren, maar bij het bespreken van onze kandidaten geen oprechte interesse werd getoond. Dit zijn signalen waar we naar moeten luisteren en heel goed op door moeten vragen.

Dus JA, het advies is vooral gebruik maken van alle kansen, samen met de kandidaat enthousiast op zoek te gaan naar een nieuwe werkplek en alle huidige mogelijkheden optimaal benutten. En JA, ons advies is ook om de kandidaat in dit gehele proces goed te adviseren, helpen en begeleiden met als einddoel een nieuwe stap naar een meer zekere toekomst.