“Door gezamenlijk de verantwoordelijkheid te nemen voor (toekomstig) verzuim, ontstaat er draagvlak en verzuimreductie”

Annemieke Roskam, een van onze Passus Professionals, werkt al bijna 10 jaar voor Passus Advies en sinds de laatste jaren vanuit Passus Professionals, een onderdeel van Passus Advies. Wat is het geheim van deze succesvolle samenwerking? Tijd voor een gesprek!

‘De reden dat het zo prettig werken is voor Passus Advies en als Passus Professional, is dat de communicatie altijd helder is, de kaders waarbinnen ik moet werken duidelijk zijn en er veel ruimte is voor eigen inbreng. Er is back-up wanneer je dat nodig hebt en niet geheel onbelangrijk; Passus Advies is een betrouwbare organisatie om voor te werken’, aldus Annemieke.

Annemieke heeft inmiddels veel ervaring op het gebied van verzuim. Naast jarenlange ervaring als adviseur re-integratie 2e spoor, heeft ze zich ontwikkeld als verzuimcoach/inzetbaarheidsdeskundige en is zij geregistreerd arbeidsdeskundige. Met recht een senior in het vakgebied te noemen en dus zijn wij blij haar verbonden te hebben aan ons label Passus Professionals.

Vanuit Passus Professionals wordt Annemieke als verzuimcoach ingezet bij grote organisaties. Een rol die haar past als een jas. ‘Dit werk is dynamisch en leuk omdat mijn kennis en ervaring hierin samenkomen. De uitdaging van deze opdrachten is vooral om in korte tijd te onderzoeken waar de verantwoordelijkheden, bevoegdheden en gevoeligheden liggen, om dan vervolgens aan de slag te gaan’.

Wat doet een verzuimcoach eigenlijk?
Een opdracht begint regelmatig met een stukje ‘damage control’. Een verzuimcoach wordt ingehuurd als zaken niet (meer) op de rit staan. Na het blussen van verschillende brandjes, is de volgende stap het stabiliseren van het verzuim in de organisatie en tot slot volgt preventie.

‘Veelal start ik met het geven van een verzuimtraining, waarna ik me richt op de coaching van de leidinggevenden. Ik ondersteun deze in de stappen die belangrijk zijn in het verzuimproces. De kracht van een verzuimcoach ligt in het fysiek aanwezig zijn op de werkvloer. Zichtbaarheid geeft informatie, je pikt signalen op die je op de agenda richting het management kunt zetten’.
In de preventiefase wordt per team in kaart gebracht wie er in het team zit, waar eventuele knelpunten op verzuim zouden kunnen liggen en welke preventieve acties bij kunnen dragen aan de oplossing. Dit gebeurt door niet alleen met de leidinggevende te praten, maar vooral ook met de werknemer. ‘Door gezamenlijk de verantwoordelijkheid te nemen voor (toekomstig) verzuim ontstaat er draagvlak en verzuimreductie, vertelt Annemieke.

Wat maakt de rol van verzuimcoach belangrijk?
Annemieke geeft aan dat vanuit de kaders Wet Poortwachter je gaat zoeken naar de optimale oplossing voor zowel werkgever als werknemer die recht doet aan de situatie van de werknemer. Als verzuimcoach zorg je ervoor dat je controle hebt over het verzuim en het proces. Een verzuimcoach biedt leidinggevenden handvatten hoe het verzuim te beheren en erop te anticiperen. ‘Met adequate begeleiding voorkom je irritaties in het proces en wordt het doel bevorderd om te komen tot een structurele en duurzame oplossing’, concludeert Annemieke.

Voor wie nog niet goed bekend is met Passus Professionals, hierbij een korte omschrijving en verwijzing. Passus Professionals biedt tijdelijke ondersteuning op het gebied van verzuim en HR. Wij hebben inmiddels jarenlange ervaring opgedaan op deze vakgebieden en werken samen met de beste professionals op dit vakgebied. Dat maakt ons inhoudelijk een sterke sparringpartner voor opdrachtgevers op diverse vraagstukken. Interesse? Kijk dan vooral op onze site www.passusprofessionals.nl.