Tips van onze adviseurs
Je bent gericht op zoek naar een nieuwe baan of je komt jouw droombaan tegen waar je graag op wil reageren. Voordat je op deze mooie nieuwe baan kan gaan reageren heb je een cv en sollicitatiebrief nodig, of ga je aan de slag met een videomotivatie? Wordt het gesprek face-to-face of digitaal?
Hoe bereid je je nu voor op al deze nieuwe ontwikkelingen? In dit artikel krijg je antwoord op al deze vragen met als bonus wat handige tips and tricks waardoor jij eruit springt en een potentiële nieuwe werkgever jou uitnodigt op een sollicitatiegesprek!
Het Curriculum Vitae (cv)
Een cv is een verlengde van wie jij bent. Een cv hoeft niet alleen een opsomming te zijn van jouw werkervaring maar ga op zoek naar wat jij graag wil overbrengen op jouw cv. Een nieuwe werkgever wil graag in één oogopslag kunnen zien wie jij bent en of je mogelijk geschikt bent voor de functie, maar misschien nog wel belangrijker, of je past binnen het bedrijf.
Begin jouw cv daarom met een korte samenvatting, een persoonsprofiel. Focus hierin op de toekomst, laat jouw sterke punten, jouw toegevoegde waarde en jouw persoonlijkheid doorschijnen. Maak de lezer nieuwsgierig naar de rest van jouw cv en sollicitatiebrief. Naast informatie als jouw afgeronde studies, werkervaring en persoonlijke gegevens, kun je jouw mooiste en meest relevante talenten, competenties en eigenschappen laten zien. Tot slot, kies een passende foto van jezelf waarop je laat zien wie jij bent en wat past bij het soort functie waarop je solliciteert.
Hieronder wat tips voor een goed cv:
- Zorg voor een persoonsprofiel op je cv met daarin jouw kwaliteiten en toegevoegde waarde voor een bedrijf
- Zorg dat je cv niet langer is dan een A4’tje (okay, twee kan ook nog net)
- Voeg een representatieve foto van jezelf toe
- Verwijs naar je LinkedIn profiel
- Gebruik een professioneel e-mailadres (geen superster1234@hotmail.com bijvoorbeeld)
- Zorg dat je programma’s/systemen die je veel gebruikt ook benoemt (AFAS, SAP)
De sollicitatiebrief
In de sollicitatiebrief kan jij naast jouw cv een toelichting geven op wie je bent, waar je naar op zoek bent en wat jij een mogelijk nieuwe werkgever kan bieden. Start jouw sollicitatiebrief met iets persoonlijks, bijvoorbeeld een korte anekdote die past bij jou als persoon of misschien iets dat mensen vaak over jou zeggen en wat past bij deze vacature. Zorg er daarnaast voor dat je duidelijk aangeeft waarom jij de perfecte match bent voor deze vacature en licht dit toe in de sollicitatiebrief. Dat kan zijn door jouw werkervaringen, opleiding of mogelijk interesses. Daarnaast is het goed om kenmerken van jou als persoon te benoemen, bijvoorbeeld dat je enthousiast, gedreven of gemotiveerd bent en licht dit toe door een dagelijkse situatie te benoemen die vaker terugkomt en waaruit blijkt dat jij dit laat zien.
Daarnaast blijft de vraag voor veel mensen, kies je voor een formeel of informele manier van communiceren. Dit kan erg persoonlijk zijn en kan verschillen per sollicitatie. Kijk bijvoorbeeld op de website van het bedrijf en de vacature, hoe communiceren zij? Als dit heel formeel is kan het slim zijn om dat over te nemen, mocht hun communicatie meer informeel zijn dan kan je daarbij aansluiten. Kies daarnaast ook vooral wat er bij jou past! Hieronder nog wat praktische tips:
- Zorg dat je sollicitatiebrief geen herhaling wordt van het cv, hij moet voor een meerwaarde zorgen
- Zorg ervoor dat ook je sollicitatiebrief niet langer is dan een A4’tje
- Verwijs in je motivatiebrief terug naar je cv
- Gebruik termen uit de vacature of de website
- Gebruik alinea’s om onderwerpen te scheiden en je brief overzichtelijker te maken
Videomotivatie
Is een videomotivatie nodig of niet? Als je een videomotivatie op wil nemen kan dat natuurlijk. Het is alleen wel zo dat dit echt iets toe moet voegen aan je sollicitatie. In een videomotivatie sta je ‘in the picture’ en ben jij als enige aan het woord. Je kunt hem over het algemeen op 2 manieren indelen:
Een monoloog waarin je jezelf presenteert en in verhaalvorm vertelt.
Een vraag – antwoord vorm waarin je vragen in beeld laat komen of aan jezelf stelt waar je antwoord op geeft. In beide gevallen is de videoboodschap een manier om jezelf te presenteren. Hieronder volgen wat tips and tricks om een zo goed mogelijke videoboodschap in te spreken:
- Hou het kort
- Kies een goede camerapositie
- Zorg voor een rustige achtergrond
- Kleed jezelf representatief; het is tenslotte een sollicitatie
- Leer je tekst uit je hoofd, op een blaadje kijken komt niet goed over
- Zorg voor goed geluid
- Wees jezelf!
Digitaal sollicitatiegesprek
Een videogesprek is bijna niet meer weg te denken uit een sollicitatieprocedure. Sinds de komst van Covid19 is het zo dat veel sollicitatiegesprekken via Teams of andere mediums gaan. Een sollicitatiegesprek via video is voor veel mensen spannend en iets waar ze weinig tot geen ervaring mee hebben. Het voelt vaak vreemd om tegen een beeldscherm te praten in plaats van tegen een persoon. Toch kan dit ook heel makkelijk zijn omdat je bijvoorbeeld geen reistijd meer hebt (en dus geen files!). Maar waar moet je nu op letten tijdens zo’n gesprek? En hoe bereid je je goed voor? Hieronder weer een paar tips and tricks:
- Zorg dat je op tijd inlogt, te laat komen is een NO GO!
- Zorg dat het apparaat dat je gebruikt voldoende is opgeladen of aan de stroom ligt
- Geen rommel op de achtergrond
- Zorg voor een goed verlichte ruimte
- Zorg dat je het programma dat je gebruikt van tevoren even test
- Zorg dat je niet te dicht op de camera zit
- Zorg dat je geen afleiding hebt of mensen die door je beeld lopen.
- Zorg voor een steady camerapositie
Vragen stellen of vragen beantwoorden tijdens een sollicitatiegesprek?
Tijdens een sollicitatiegesprek ben je gewend aan een vragenvuur vanuit de interviewer. Echter, het is ook heel belangrijk dat jij checkt of deze baan voldoende bij jou past. Het komt in een sollicitatiegesprek namelijk ook heel goed over als jij vragen stelt. Hierdoor wordt het een gelijkwaardiger gesprek waarbij alles niet alleen de hele tijd om jou draait maar ook om het bedrijf en de functie. Bereid je dus goed voor op een sollicitatiegesprek en zorg dat je ook altijd wat vragen achter de hand hebt. Hiermee kun je een goede indruk achterlaten en kom je zelf ook wat over hen te weten! Hieronder wat voorbeelden van vragen die je zou kunnen stellen aan de interviewer:
- Wat vind jij het leukste aan je werkomgeving?
- Wat vind jij van de sfeer binnen het bedrijf?
- Wat is jouw grootste succes binnen dit bedrijf?
- Als je morgen iets aan dit bedrijf of de manier van werken mag aanpassen zonder tegenspraak, wat zou dat dan zijn?