Het zal niemand zijn ontgaan dat we ons op dit moment in een zeer uitzonderlijke tijd bevinden. Het Covid-19 virus slaat wereldwijd om zich heen en legt het normale leven zo goed als plat. In eerste instantie waren we nog nuchter onder de situatie. Al snel haalde de realiteit ons in en zaten we van de een op de andere dag in een intelligente lockdown. Social distancing is een uitdrukking die ons nog lang zal bijblijven.
Gelukkig tonen wij ons flexibel en weerbaar en proberen we er gezamenlijk het beste van te maken. We zoeken creatief naar andere manieren van werken en contact (onder)houden. Daarnaast zijn er veel initiatieven opgezet om de mensen die in isolatie dreigen te raken toch te kunnen helpen.
Ondanks alle goede bedoelingen en positieve geluiden om ons heen, kunnen we zelf voor veel onzekerheid, bezorgdheid en vragen komen te staan. Misschien maak je je wel zorgen om je baan of heb je ineens (kleine) kinderen thuis zitten, verander je noodgedwongen in onderwijzer of krijg je in je (directe) omgeving te maken met ziekte of verlies. Hoe ga je dan om met de huidige situatie, die als het even tegenzit, nog lang kan gaan duren?
In onze trajecten komen medewerkers die wij begeleiden – en veelal met gezondheidsklachten en baanverlies te maken hebben – ook in een onzekere situatie terecht. Het helpt dan niet om je zorgen te maken of om ’s nachts in bed te malen over alles wat je overkomt. Dat is echter makkelijker gezegd dan gedaan.
Als wij merken dat een kandidaat last heeft van deze zogenaamde ‘energievreters’, bespreken wij de Cirkel van Invloed van Stephen Covey.
Kort gezegd leert dit model ons om inzichtelijk te maken welke onderwerpen jou tijd en aandacht kunnen vragen. Anders gezegd: welke onderwerpen liggen in jouw cirkel van betrokkenheid? Hier kunnen dus ook onderwerpen in zitten, waar je geen invloed op kunt uitoefenen. In de cirkel van invloed bevindt zich alles waar je wél invloed op kunt uitoefenen. Hoe groter deze laatste cirkel is, hoe meer je kunt sturen en hoe minder last je zult krijgen van eerder genoemde energievreters. Wanneer je ergens invloed op kunt uitoefenen valt er namelijk altijd iets aan te doen. We helpen je dus te ontdekken op welke factoren je invloed kunt hebben en welke acties hier dan voor nodig zijn. Alleen al door dit inzichtelijk te maken geef je jezelf de gelegenheid rust en orde te creëren in je hoofd.
In de huidige crisis zijn door de overheid diverse maatregelen doorgevoerd; dit zijn factoren in de cirkel van betrokkenheid. De 1,5 meter regel is hier een mooi voorbeeld van. Op die regel zelf heb je geen invloed, wel in het opvolgen van deze regel. Juist in deze periode kan dit model helpen bij het maken van een actieplan. Welke zaken liggen in mijn cirkel van betrokkenheid en waar kan ik nog wel invloed op uitoefenen? En op welke manier kan dit, welke acties zijn hiervoor nodig?
Als je op deze vragen een antwoord kunt vinden wordt het leven in deze tijd een stuk concreter en meetbaar. Soms betekent actie ondernemen dat je een onderwerp uit je cirkel van betrokkenheid haalt. Nu is dat lastig, maar je kunt er zeker voor kiezen om de huidige maatregelen geen groot deel van je leven te laten uitmaken. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen het nieuws minder op de voet te volgen. Op het nieuws heb je namelijk geen enkele invloed maar dit kan wel een negatief effect hebben op je gemoedstoestand. Beter is het dus om te kijken naar je eigen situatie, wat kan er nog wel?